[ultimatemember form_id="42865"]

LOGO_LUPA_web

Kranjska Gora – alpski raj v zimskih in prazničnih dneh

22 decembra, 2017
Foto: Iztok Medja, STO

Če ima kateri kraj podobo alpskega raja, ki je še posebno očarljiv v teh zimskih in prazničnih dneh, je to zagotovo Kranjska gora.

Petra Nastran
Foto: Iztok Medja, STO
Foto: Iztok Medja, STO

Leži v zgornjem delu Savske doline, kjer se reka Pišnica izliva v Savo dolinko in je tako zimsko kot letno središče, ki nudi obilo športnih aktivnosti, od alpskega smučanja, sankanja, teka na smučeh, smučarskih skokov, lednega plezanja, krpljanja, turnega smučanja, do drsanja in kar je še posebno pritegnilo našo pozornost – snežnega kolesarjenja. Pri slednjem predznanje ni potrebno, opremo si sposodimo pri ponudnikih in zabava na snegu je zagotovljena. Poleg športa ti kraji nudijo veliko možnosti, da si po lastnih željah naredimo prijeten dan v kombinaciji narave, športa in kulturnih znamenitosti.

Foto: Iztok Medja, STO
Foto: Iztok Medja, STO

Nekaj zgodovine – tudi na ogled

Turizem se je tu začel razvijati z izgradnjo železniške proge od Jesenic do Trbiža leta 1870, med drugo svetovno vojno pa so zgradili cesto čez prelaz Vršič, ki je pomenila pomembno povezavo Savske doline z Dolino Soče.
Na sprehodu po Kranjski gori si lahko ogledamo domačije iz 17. in 18. stoletja, ki vsaka zase pripovedujejo zgodbo življenja ljudi tistega časa. Vanje so je vtisnila bogata zgodovina, delo in žulji domačinov. Najstarejša je 300 let stara Liznjekova domačijo s črno kuhinjo, hrani pa tudi etnografsko zbirko. V starejšem delu naselja pa nikar ne pozabite na rojstno hišo Josipa Vandota, avtorja Kekca.

Jezero Jasna

Točka, ob kateri se vedno spočijeta oko in duša, je zagotovo jezero Jasna, sestavljeno iz dveh umetnih jezer na sotočju Male in Velike Pišnice. V zimskem času na jezeru vlada poseben mir, pogledi na Julijske Alpe v ozadju pa niso nič manj čudoviti kot v kopnem obdobju.

Arhiv LTO Kranjska Gora, foto: Matjaž Vidmar
Arhiv LTO Kranjska Gora, foto: Matjaž Vidmar

Alpska vas s stojnicami

V tem času je središče Kranjske gore živahno, saj je na trgu pred cerkvijo postavljena Alpska vas, ki vabi s stojnicami, kjer se lahko pogrejete ob toplem napitku, pojeste kaj lokalnega ali kupite spominek. Da bodo zimski večeri toplejši, so to lahko ‘žoki’, rateško etnološko obuvalo iz volne, obšito z blagom in podplateno z usnjem.

Foto: Matej Vranič
Foto: Matej Vranič

Jaslice na ledu in ledeni slapovi

Nevsakdanje doživetje so žive jaslice v ledu, postavljene v soteski Mlačca poleg Mojstrane. Če še niste bili tu, boste verjetno prvič videli igralce v derezah. Prireditveni prostor je primeren za družine z malimi otroki, mamice z vozički , invalide in starejše. Poleg jaslic si lahko ogledate še Ledeno kraljestvo snežne kraljice, kristalno dvorano ledenih slapov in vodometov ter pravljično deželo za otroke.

Foto: Iztok Medja, STO
Foto: Iztok Medja, STO

Če bi radi združili šport in božičnega duha, se pogumno udeležite teka Božičkov, za umiritev po vtisov polnem dnevu pa si privoščite alpsko jogo.

Na poti proti domu predlagamo obisk spokojnih Zelencev, ali pa izlet podaljšajte ter si oglejte še okoliške kraje – Dovje, Gozd Martuljek, Podkoren, Mojstrano in Rateče.

Rateče (Foto: Arhiv LTO Kranjska Gora, foto: Matjaž Vidmar)
Rateče (Foto: Arhiv LTO Kranjska Gora, foto: Matjaž Vidmar)

 

 

(Visited 96 times, 1 visits today)