[ultimatemember form_id="42865"]

LOGO_LUPA_web

Višarje

10 aprila, 2019
Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

Narodi, ki imajo na svojem ozemlju gore, so še posebno nagnjeni k čaščenju le-teh. Za Slovence je taka sveta gora Triglav, za Američane Kathadin, za budiste Kajlaš idr. Zgoraj je zrak poživljajoč, naše misli postanejo čiste, stvari vidimo drugače, in vse, s čimer se ukvarjamo v vsakdanjih življenjih, je pod nami. Kako osvobojujoče.

Foto: Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

Romarski cilj

Pred dvemi leti sem zaključila svojo petdnevno hojo po Gorenjski Jakobovi poti od Ljubljane do Višarij. Tisti teden je za vedno spremenil moj pogled na hojo, naravo in še posebno na Višarje, ki sem jih vzela za svoje.

Letos sem jih ob svojem osebnem prazniku spet obiskala, saj so mi najlepše prav pozimi. Spominjajo na kraj, ki je izven časa in imajo tisto nekaj, kar privablja množice romarjev, pohodnikov in smučarjev.

Foto: Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

1766 m visoko se vzpenjajo na tromeji med Italijo, Avstrijo in Slovenijo ter so romarsko stičišče treh narodov – Romanov, Germanov in Slovanov. Cerkev na Višarjah je iz 14. stoletja in ena najstarejših slovenskih cerkva, če pogledamo izven okvira, da stoji na italijanskem ozemlju.

Foto: Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

Zimski vzpon

Pohod sem tokrat začela v Trbižu ter v dobre pol ure prišla do kraja Žabnic / Camporosso v Kanalski dolini, kjer je začetna točka romarske poti na Višarje. Vzpon, pri katerem naredimo skoraj 1000 m višinske razlike, opravimo v dveh urah.

Foto: Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

Na začetku poti sem potrebovala dereze, nato pa je bil sneg idealen za hojo. Hodimo po poti, kjer se nam občasno pokažejo vrhovi Julijskih Alp, ob poti pa nas spremljajo postaje križevega poti. Pri 13. postaji se povsem približamo smučišču. Tokrat sem na vrh šla kar po delu smučišča, lahko bi pa na razgledni planini zavila desno v gozd. Križ stoji na najvišji točki Višarij, pod njim pa zagledamo malo vas.

Razgledi so čudoviti – občudovala sem soseda Mangart in Jalovec, Montaž, Viš in druge. Ker je gondola začasno ustavljena, sem se tudi nazaj v dolino podala peš. Užitek se je bilo drsati po mehkem snegu.

Foto: Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

Rojstnodnevno darilo, ki ostane. In ki je lahko enako vsako leto, a preseneti vedno znova.

(Visited 434 times, 1 visits today)