[ultimatemember form_id="42865"]

LOGO_LUPA_web

Z materino dušico nad slab zadah

18 decembra, 2019
Nina Špegel

Vas muči slab zadah? Preden se odpravite po nakupih bolj ali manj naravnih ustnih vodic in podobnega, morda poskusite s čajem iz materine dušice!

Materina dušica izvira iz Sredozemlja, uporabljali so jo že stari Egipčani za balzamiranje in v antični Grčiji kot kadilo v njihovih templjih. V srednjem veku je bila navada, da so ženske vitezom podarile liste materine dušice, saj so verjele, da daje pogum.

Eterično olje materine dušice poleg ostalih sestavin vsebuje timol, ki je glavna učinkovina za razkuževanje ustne votline in preprečevanje slabega zadaha. Timol je tudi ena od glavnih protibakterijskih učinkovin v mnogih ustnih voda. Materina dušica deluje tudi adstringentno, kar pomaga pri vnetju in krvavenju dlesni.

Za preprečevanje slabega zadaha in razkuževanje ustne sluznice se priporoča, da usta izpiramo s sveže pripravljenim čajem, ki ga pripravimo tako, da 3 žlice posušene materine dušice prelijemo z decilitrom vroče vode, pustimo približno 10 minut in precedimo.

Doma pripravljen KONCENTRAT ZA USTNO VODO:

Potrebujemo: 

  • 1 dl vodke
  • 3 žlice posušene mete
  • 3 žlice posušenih kamilic
  • 2 žlici posušenega rožmarina ali materine dušice
  • 2 žlici čistega in nesladkanega soka aloe vere
  • eterično olje mete

Zdrobljena zelišča pretlačite v manjši posodi in čez njih prelijte kozarec vroče vode ter pustite stati 15 minut. Vsebino precedite v steklenico in ji dodajte 1 deciliter vodke. V precejeno mešanico vode, zeliščnih poparkov in vodke nasujte še eno žlico posušene mete, rožmarina ali materine dušice ter pustite stati en dan. Mešanico ponovno precedite in dodajte 3 kapljice eteričnega olja mete.

Doma pripravljen koncentrat za ustno vodo shranjujte v temni steklenički in na hladnem. Pred uporabo žličko koncentrata zmešajte z vodo, ustno votlino izpirajte približno pol minute in nato izpljunite.

 

(Visited 143 times, 1 visits today)