[ultimatemember form_id="42865"]

LOGO_LUPA_web

30 let je živel na Aljaski – sam, v koči, ki jo je postavil sam, brez elektrike in tekoče vode

6 januarja, 2019

Vsak se kdaj v življenju počuti osamljeno. Ne glede na to, zakaj smo v določenem obdobju ali trenutku sami, je lahko osamljenost zelo težek občutek. A redko kdo izkusi resnično izolacijo, kot jo je Richard Proenneke.

aurora-1185466_640

Mož in njegova koča

Richard Proenekke je bil mizar in amaterski fotograf, ki je ljubil naravo. Toliko, da je odšel globoko v gore Alajske in tam živel 30 let. Ob obali jezer Twin Lakes si je ob upokojitvi postavil kočo in si delil območje z medvedi, losi in pticami.

caribou-1030864_640

Začetno obdobje tega ‘novega življenja’ je bilo zaznamovano z gradnjo koče, ki je postala njegov dom. Nekaj preprostega orodja je prinesel od doma, ostalo je izdelal iz lesa. Kočo, veliko 3.5 x 4.5 metra, je gradil pametno in hkrati lepo – celoten proces gradnje pa je tudi dokumentiral – s pisanjem dnevnika in snemanjem videov.

koča aljaska

Vsakdan v divjini

Dneve je preživljal z lovom in ribarjenjem ter opazovanjem živali. Ob koči je zgradil še visoki skedenj, v katerem je hranil hrano in zaloge, da do teh niso prišle živali, lopo za orodja in les ter zunanje stranišče.

moose-3848280_640

Kako preživeti samoto?

Poleg tega, da je moral biti izvrsten lovec, ribič in mizar, je za preživetje 30 let v težkih pogojih aljaške divjine moral znati še nekaj: preživeti samoto.

Kot je povedal, je v času samo sam s seboj užival. Verjel je, da ni nihče tako srečen in svoboden kot je bil on. Samoto so mu preganjale tudi živali. Glede napornega dela, ki ga je imel z gradnjo, pa je priznal, da je bilo zelo težko, ampak da se kljub temu ni nikoli prej počutil tako dobro.

denali-national-park-1733313_640

 

Kaj se lahko naučimo iz njegove zgodbe?

1. Poskusimo najti lepoto v tem, da smo sami. Osamljenost nas lahko zlomi, a v njej lahko najdemo tudi moč. Ni slabo, da se kdaj prepustimo mislim in se v njih izgubimo, hkrati pa najdemo povezavo s tem, kdo smo – globoko v sebi.

2. Povežimo se z naravo. Danes ni težko pasti v ritem vsakdanjega hitenja in nenehnega pogledovanja v en ali drug ekran. A že 10 minut, ki jih preživimo stran od vseg tega – poslušanja ptic, opazovanja listja, ki ga vrtinči veter – nas lahko prizemlji in da moč za nadaljevanje.

3. Cenimo trdo telo. Danes je življenje skoraj prelahko – nekaj klikov na telefonu in hrano nam dostavijo na dom. A nič ni tako izpolnjujoče, kot če se s srecem in dušo predamo nečemu, delamo kot še nikoli prej in izdelamo ali zgradimo nekaj z lastnimi rokami.

Poglejte še njegov video:

 

Vir: healthy-holistic-living

(Visited 1.094 times, 1 visits today)