[ultimatemember form_id="42865"]

LOGO_LUPA_web

5 načinov, da preženete nedeljsko nervozo

2 decembra, 2018

Se vam kdaj zgodi, da ne morete uživati v nedeljskem brezdelju, ker ste z mislimi že popolnoma v ponedeljku? Se vam v glavi vrtijo vsi opravki, ki vas čakajo, in že vadite, kaj boste povedali na jutranjem kolegiju? 

Raziskava, ki jo je izvedlo družabno omrežje LinkedIn je pokazala, da kar 80 % zaposlenih doživlja nedeljsko nervozo, za mlajše generacije pa je odstotek celo višji: 90 %. Ugotovili so tudi, da večini (60 %) povzroča skrbi preveč dela, ki jih čaka, nekateri se živcirajo, ker ne zmorejo uskladiti poslovnega in zasebnega življenja, veliko pa je tudi takih, ki razmišljajo o nalogah, ki jih niso uspeli opraviti prejšnji teden.

Zbrali smo nekaj idej, kako preženete to nedeljsko napetost.

1. Zavedajte se, kaj pri vas sproži te občutke

Anksioznost lahko sprožijo različne stvari. Ste se v soboto zabavali pozno v noč in vas zato pesti pomanjkanje spanca ali dehidracija? Ste bili na vikend izletu in niste imeli časa za sprostitev? Je vaš dom nepospravljen hladilnik pa prazen? Ste bili ves konec tedna v družbi ali pa obratno – osamljeni? Vsi ti dejavniki lahko povečajo občutke anskioznosti. Spoznajte, kaj jih sproži pri vas in se poskusite tem situacijam izogniti ali jih vsaj zmanjšati.

2. Načrtujte teden

Če se usedete in greste čez urnik naslednjega tedna – od tega, kam morate peljati otrok, do športnih ur, priprave obrokov in vseh drugih aktivnosti, boste manj v skrbeh zaradi vseh opravkov, ki jih imate. Strokovnjaki priporočajo klasičen planer.

3. V nedeljo se zaposlite

Nedelja naj bo dan za lahkotna opravila, ki bodo pripomogla, da gospodinjstvo teče, kot mora, hkrati pa vam bodo dala občutek, da ste nekaj dosegli. Pranje perila, priprava obrokov za naslednji teden, čiščenje, vrtnarjenje … Spakirajte si malico in prirpavite oblačila za ponedeljek. Z opravili se boste hkrati zamotili in ne boste imeli preveč časa za razmišljanje, ki vodi v anksioznost.

4. Zvečer pa poskrbite za sprostitev

Dobra komedija na televiziji ali lahkotna knjiga sta dobra izbira za nedeljski večer. Lahko pišete dnevnik, si privošlite kopel, se stiskate na kavču, uživate v skodelici čaja … Kar koli, le da se ne naprezate preveč. Dobro je tudi, da greste v posteljo malo prej – zjutraj boste hvaležni za to potezo.

5. Naredite si ponedeljkovo jutro tako, da se ga boste veselili

Je kaj, kar lahko počnete vsak ponedeljek zjutraj, da bo ta bolj zabaven? Npr. da sami sebi dovolite, da si privoščite kavico za s seboj iz bližnjega lokala. Ali pa imate za zajtrk nekaj, kar naravnost obožujete. Zadajte si mini osebne cilje, ki vas bodo, ko jih boste ‘odkljukali’ navdali z zadovoljstvom.

 

Vir: treehugger

(Visited 262 times, 1 visits today)