[ultimatemember form_id="42865"]

LOGO_LUPA_web

Aktualno: Kdo spodbuja in kdo zavira EU politike o odpadkih?

16 maja, 2017

Nevladne organizacije pod vodstvom European Environmental Bureau (EEB), Friends of the Earth Europe in Zero Waste Europe so države članice vprašale, ali bodo med pogajanji, ki bodo prihodnji teden potekala v Bruslju, podprle ključne predloge, s katerimi bi spodbudili EU politike na področju odpadkov.

Predlogi vključujejo več recikliranja in ponovne uporabe odpadkov

Predlogi, ki jih je marca že podprl Evropski parlament, vključujejo višje cilje recikliranja komunalnih odpadkov, cilje preprečevanja in priprave na ponovno uporabo komunalnih odpadkov in ponovno uporabo embalaže, izboljšano ločeno zbiranje vseh odpadkovnih tokov vključno z bio odpadki, pravila podaljšane odgovornosti proizvajalca na ravni EU in cilje zmanjševanja nastalih odpadkov do leta 2030.

Pri raziskavi se je, kot so sporočili Ekologi brez meja, slovenska Zero Waste organizacija, izkazalo, da so ambiciozne EU reforme pod udarom številnih držav. Nedavno razkrite informacije o skupnem stališču Sveta ministrov kažejo, da zmagujejo zaviralna stališča in to kljub dejstvu, da so nekatere države članice ambiciozne na posameznih področjih, kot so cilji recikliranja, podaljšana odgovornost proizvajalca in ločeno zbiranje bio odpadkov.

Kakšno je stališče držav?

Med državami, ki nasprotujejo večini predlogov, sta Danska in Finska, ki kljub ogromnim količinam nastalih odpadkov veljata za vodilni državi na področju odpadkovnih politik. Druge države, ki kategorično zavračajo višje ambicije, so Madžarska, Litva in Latvija.

Čeprav podpirajo cilj 65 % recikliranja, pa je pričakovati, da bodo države, kot so Češka, Italija, Švedska, Portugalska, Luksemburg in Slovaška, nasprotovale obvezni pripravi na ponovno uporabo, 10 % cilju ponovne uporabe embalaže in določanju ciljev na področju preprečevanja – kar vse so najvišje prioritete krožnega gospodarstva.

Po drugi strani pa južne države, kot so Grčija, Romunija in Španija, ki se večinoma borijo z ravnanjem z odpadki, zahtevajo večjo podporo recikliranju, preprečevanju, pripravi na ponovno uporabo in boljše ločeno zbiranje. Druge progresivne države, ki podpirajo reforme, so Francija, Belgija in Nizozemska.

Slovenija še ni razkrila stališč

Velika Britanija, Nemčija, Poljska, Irska, Hrvaška in tudi Slovenija do sedaj niso razkrile svojih stališč, kar osvetljuje dolgoleten problem transparentnosti pogajanj med državami članicami, kot tudi med državami članicami in institucijami EU.

 

Vir: Ekologi brez meja

(Visited 62 times, 4 visits today)