[ultimatemember form_id="42865"]

LOGO_LUPA_web

Evropske destinacije odličnosti: Samobor

28 novembra, 2018

Že deseto leto zapored teče projekt EDEN – European Destinations of Excellence, ki je namenjen promociji evropskih destinacij, ki lahko pomembno prispevajo k večji prepoznavnosti regij s trajnostnim in okolju prijaznim turizmom.

Petra Nastran

Poznate Samobor? Kaj pa kremšnite? Te zagotovo in prav to belo-rumeno sladico poznajo tudi v hrvaškem Samoborju, ki je le 5 km oddaljen od Slovenije ter 20 km od Zagreba.

Naravne lepote

Mesto se nahaja na vzhodni strani Samoborskega pogorja, na vhodu v očarljivo dolino potoka Gradne ter blizu naravnega parka Žumberak. Vredna ogleda sta Anin dol in Grgosova jama, najlepša na severozahodu Hrvaške. Je primeren kraj za enodnevni izlet ali pa za večdnevni oddih, kjer vključite pohodništvo, kolesarjenje ali preprosto le srkanje lepe narave.

samobor

Kraj za gurmane

Srednjeveško mesto z baročno arhitekturo privlači ljubitelje dobre hrane. Poleg kremnih rezin se lahko najeste še klobas češnjovk z gorčico. V teh hladnih dneh vam bodo teknili še ingverjevi piškoti ter kozarec sladkega bermeta. Tu najdete veliko rokodelskih družinskih delavnic, ki poleg kulinaričnih proizvajajo še druge tradicionalne izdelke.

Živo mesto

Čez leto se v Samoborju lahko udeležite enega izmed mnogih kulturnih, glasbenih, enoloških in gastronomskih dogodkov. Največji dogodek je z več kot 190-letno tradicijo Samoborski fašnik, ki se odvija na pustni torek.

 

(Visited 104 times, 1 visits today)