[ultimatemember form_id="42865"]

LOGO_LUPA_web

8 znakov, da se vas loteva prehlad – in kako ga preprečiti?

2 decembra, 2018

Če smo pozorni na opozorilne signale, ki nam jih pošilja telo, lahko prehlad uspešno zajezimo, še preden se razvije. Kako?

1. Ko začutite utrujenost, poskrbite za dovolj spanca

Še posebej v decembru, pa tudi sicer, ponavadi poskušamo ‘zdržati’ – prenesti utrujenost tako, da si pomagamo s kofeinskimi in vitaminskimi napitki. Toda poslušanje svojega telesa pomeni, da, ko potrebujemo počitek, počivamo. Strokovnjaki pravijo, da imajo tisti, ki spijo manj kot 7 ur na noč, kar trikrat več možnosti, da se prehladijo.

2. Pijte veliko tekočine, da odmašite nos

Ko zaznate, da ne morete več normalno dihati skozi nos, to pomeni, da potrebujete dodatno tekočino. Z okrepljeno hidracijo pomagamo telesu, da se hitreje očisti virusov.

3. Ko se počutite ‘povoženi’, zmanjšajte stres

Zdravniki še vedno ugotavljajo povezavo med stresom in boleznimi, a nekaj je jasno: kronični stres močno slabi imunski sistem. Če vas torej trenutno kakšen projekt posebej zdeluje, ste na dobri poti k prehladu. Nedavne študije so pokazale, da sicer ne zbolimo zaradi stresa, toda zaradi stalno prisotnih stresnih hormonov telo tako izčrpamo, da se ne more boriti proti virusom.

4. Ob praskanju v grlu grgrajte slano vodo

Morda se sliši nesmiselno – nad boleče grlo s soljo. Toda takšno splakovanje zmanjša vnetje. Zdravniki pravijo, da grgranje slane vode zmanjša oteklino in splakuje grlo in nosne kanale, kar prerpečuje tudi kašelj. Najbolje je dodati 1/4 žličke soli v kozarec tople vode.

5. Vroč tuš za odmašitev dihalnih poti

Če opazite, da si morate večkrat obrisati nos, pomaga vse, kar redči sluz. Zelo učinkovit je zato vroč tuš, ki deluje podobno kot savna. Para krči otekle membrane in omogoči lažje dihanje. Kot preventiva se dobro izkažejo tudi vlažilci zraka.

6. Piščančja juha za sinuse

Kdo ne pozna recepta za boj s prehladom – piščančja juha. Utrujene oči, ki se solzijo, pritisk v licih, glavobol – vse to so znaki, da virus napada naše sinuse. Da piščančja juha res pomaga, pritrjujejo tudi zdravniki – vroča tekočina, sol in elektroliti so namreč učinkovita kombinacija. Čebula, česen, ingver in čili v juhi še dodatno pomagajo.

7. Podložite si vzglavje, če kašljate

Ko ‘zbolevamo’ moramo nujno počivati. A ponavadi se, ko se uležemo, sproži kašelj, pa še nos se bolj zamaši. Proti temu pomaga, da si vzglavje podložimo malo višje.

8. Ko se počutite, kot da boste zboleli, ali pa je zbolel nekdo v vaši bližini, je čas za dodatke

Ko se počutimo, da nekaj ni v redu, je dobro poseči po dodatnih vitaminih in prehranskih dodatkih. Ameriški slamnik vzamemo za krepitev imunskega sistema. Dodatek, ki pomaga v boju proti prehladu, je tudi cink. Prav tako povečamo dozo vitmina C in vitamina D.

Vir: RD

(Visited 270 times, 1 visits today)