[ultimatemember form_id="42865"]

LOGO_LUPA_web

Na Kemijskem inštitutu razvili nova orodja za bolj učinkovito celično zdravljenje

9 januarja, 2020

Raziskovalci Kemijskega inštituta so razvili orodja za izboljšano uravnavanje človeških celic. S tem lahko pomembno izboljšajo uravnavanje delovanja človeških celic, kar bo uporabno tako za raziskave kot za celično zdravljenje. Raziskava je bila objavljena v ugledni reviji Nature Chemical Biology.

»Za uravnavanje delovanja celic moramo imeti na razpolago molekulska orodja, ki so precizna in učinkovita,« pravijo na Kemijskem inštitutu. Njihovi raziskovalci so razvili selektivne »molekulske sponke« za uravnavanje delovanja človeških celic. S kombinacijo peptidov, ki se močno vežejo samo na ustrezen par, ne pa na druge molekule, so uspeli doseči doslej najmočnejše povečanje prepisovanja izbranih genov v človeških celicah. Pokazali so, da lahko s temi sponkami usmerijo molekule v več želenih predelov celic istočasno. S tem pristopom se bistveno izboljša možnost uravnavanja delovanja celic s svetlobo ali s kemijskimi spojinami, kar bo zelo uporabno za terapevtske namene.

Gradniki, ki so jih uporabili, so obvite vijačnice, ki jih sicer uporabljajo za tvorbo proteinskih kletk v okviru (evropskega) ERC projekta za uveljavljene raziskovalce, ki ga vodi dr. Roman Jerala.

Raziskava, ki je bila v celoti izvedena na Kemijskem inštitutu, je bila objavljena v reviji Nature Chemical Biology v članku z naslovom A tunable orthogonal coiled-coil interaction toolbox for engineering mammalian cells. Prva avtorica omenjenega članka je dr. Tina Lebar, ki je trenutno na podoktorskem usposabljanju na univerzi Harvard, soavtorji pa so dr. Duško Lainšček, Estera Merljak, Jana Aupič in dr. Roman Jerala z Odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta.

Povezava na članek v ediciji Nature je TULE (potrebno je logiranje oz. plačilo).

 

Prikaz uporabe peptidnih CC modulov za usmerjanje lokacije različnih fluorescenčnih proteinov v človeški celični liniji bodisi v citosol (rumeno), jedro (modro) ali plazemsko membrano (rdeče). Preko vezave signala za lokalizacijo v celično jedro lahko sprožimo močno aktivacijo prepisovanja gena.
(Vir slike: Nature Chemical Biology)

(Visited 27 times, 1 visits today)