[ultimatemember form_id="42865"]

LOGO_LUPA_web

Ni vse “zlato”, kar se bo v prihodnosti svetilo

10 septembra, 2018

Od 1. septembra v Evropski uniji niso več na prodaj energijsko potratne in neučinkovite halogenske žarnice. Nova vseevropska pravila o prihrankih pri energiji bodo občutno znižala stroške za potrošnike. Toda LED svetloba lahko slabše vpliva na zdravje … 

Spremembe pravil EU se nanašajo na običajne halogenske žarnice, izključene pa so žarnice za namizne svetilke in reflektorje. Halogenske žarnice nadomeščajo LED-sijalke, ki zaradi inovacij postajajo varnejše, dostopnejše in energijsko učinkovitejše. Novi ukrepi veljajo samo za nove izdelke, ki bodo proizvedeni ali uvoženi v EU in ne za izdelke, ki so že na prodajnih policah.

Dogovori o spremembi pravil potekajo že 9 let

Države članice EU in Evropski parlament so se o novih pravilih prvič dogovorili leta 2009. Pravila so ponovno potrdili leta 2015, vendar je bila njihova uveljavitev preložena na september 2018, da bi se zagotovile ustrezne in dostopne rešitve. Spremembe so del delovnega programa za okoljsko primerno zasnovo izdelkov, ki podpira prizadevanja EU za uveljavljanje energijske učinkovitosti in prehod na čisto energijo.

Tudi LED svetloba ima temno plat

LED-sijalke naj bi bile ekološko boljša izbira od halogenskih žarnic, zaradi nizke poraba energije, odlične svetilnosti in dolge življenjske dobe. Najhujša težava LED-diod je v tem, da tudi trikrat hitreje prekinejo tvorbo melatonina v primerjavi s klasično razsvetljavo. Znanstveniki so ugotovili, da je pomanjkanje melatonina ponoči povezano s povečano pogostostjo raka na dojki, prostati in debelem črevesju. Na pomanjkanje proizvodnje melatonina vpliva tudi svetlobno onesnaževanje z javno razsvetljavo, ki pa ne vpliva samo na ljudi, temveč tudi na živali.

 

Vir: Evropska komisija, Zelena Slovenija

 

(Visited 43 times, 1 visits today)