[ultimatemember form_id="42865"]

LOGO_LUPA_web

Tekmovanje, ki spodbuja razvoj zelenih tehnologij     

20 maja, 2019
Samo Kranjec
Vir: arhiv Center odličnosti nizkoogljične tehnologije

ClimateLaunchpad služi razvoju idej na področju čistih tehnologij za boj proti podnebnim spremembam, v tekmo za nagrade vstopa tudi pet slovenskih ekip.

Center odličnosti nizkoogljične tehnologije CO NOT v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor, Kemijskim inštitutom in Tehnološkim parkom Ljubljana organizira nacionalni del tekmovanja ClimateLaunchpad, največjega tekmovanje zelenih poslovnih idej v svetu. To poteka v več kot 50 državah, v Sloveniji se ga udeležuje pet ekip. Pri tem gre za nove ideje na področju čistih tehnologij za boj proti podnebnim spremembam in pomaga ambicioznim podjetnikom spremeniti idejo v globalen posel.

Spodbujanje inovacij na področju podnebnih sprememb

ClimateLaunchpad (www.climatelaunchpad.org) je program združenja Climate-KIC (www.climate-kic.org). Slednje je ustanovil Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (European Institute of Innovation and Technology, EIT), z namenom spodbujanja inovacij na področju podnebnih sprememb, prilagajanja nanje in njihove blažitve. Je največje evropsko javno-zasebno partnerstvo, sestavljeno iz mednarodne mreže podjetij, akademskih ustanov in javnih organizacij. Je telo Evropske unije, zadolženo za zagotavljanje evropske trajnostne rasti.

Trening na Kemijskem inštitutu

Na Kemijskem inštitutu so slovenske ekipe začele z dvodnevnim treningom strategije poslovanja (Boot Camp) z vrsto usposabljanj za pripravo udeležencev na državni finale, ki bo 20. junija,  na katerem bo vsak predstavil svoj poslovni načrt strokovni žiriji. Dva finalista vsake države se bosta uvrstila v finale, ki bo novembra na Nizozemskem.

Ideje, ki so zastopane na slovenskem tekmovanju, obsegajo teme od trajnostne pridelave hrane do bolj učinkovitega in okolju prijaznega hladilnega sistema. Vse prijave bodo obravnavane z vidika vpliva na  podnebne spremembe, potenciala rasti ter z vidika strokovnega znanja in zanosa prijaviteljev.

Najboljši vstopijo v poslovno šolo

Najboljših 10 ekip bo sprejetih v Climate-KIC Accelerator, poslovno šolo, osredotočeno na razvoj in trženje start-up podjetij na področju čistih tehnologij. Denarna nagrada za končnega zmagovalca svetovnega finala znaša 10.000 evrov, druga nagrada  5.000 evrov in tretja 2.500 evrov.

Vir: arhiv Center odličnosti nizkoogljične tehnologije
(Visited 54 times, 1 visits today)