[ultimatemember form_id="42865"]

Slovenija in Norveška za krepitev sodelovanja na področju krožnega gospodarstva, trajnostne mobilnosti in umetne inteligence

6 novembra, 2019
Andreja Šalamun
Foto: MZZ

Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je včeraj ob robu predsedniškega obiska v Oslu srečal z zunanjo ministrico Kraljevine Norveške Ine Marie Eriksen Søreide, so sporočili z Ministrstva za zunanje zadeve. Pojasnili so, da sta minister in ministrica izrazila zadovoljstvo nad odličnimi odnosi med državama na različnih področjih sodelovanja, zlasti na multilateralnem.

Minister in ministrica sta se v pogovoru osredotočila na razvejano sodelovanje med državama ter se zavzela, da se to nadaljuje zlasti na področjih krožnega gospodarstva, trajnostne mobilnosti in umetne inteligence, tako na bilateralni kot tudi na multilateralni ravni. Dogovorila sta se, da se poiščejo dodatne možnosti za sodelovanje med državama na področju razvojnega sodelovanja, med drugim tudi v državah Zahodnega Balkana.

Na zunanjem ministrstvu so izpostavili, da sta norveški in finančni mehanizem Evropskega gospodarskega prostora (EGP) (gre za instrumenta za sodelovanje med Slovenijo ter donatorskimi državami Norveško, Islandijo in Lihtenštajnom, njun namen pa je zmanjšati gospodarske in socialne razlike v Evropi ter krepiti bilateralne odnose med državami donatoricami in državami prejemnicami, op. a.) pomembna instrumenta za krepitev bilateralnih odnosov. Dodali so, da ima v obdobju 2014-2021 Slovenija na voljo za črpanje 34,72 milijona evrov, tudi za projekte v okviru Bilateralnega sklada, ki je namenjen krepitvi dvostranskih odnosov z državami donatoricami.

(Visited 80 times, 1 visits today)