[ultimatemember form_id="42865"]

Tehnologija da, a inovativnost je potrebna predvsem pri upravljanju z ljudmi

10 septembra, 2019
Samo Kranjec

Izkušnje na projektih kažejo, da se pravo delo začne šele takrat, ko skušamo uporabo sodobnih tehnologij približati prebivalcem podeželja.

Ker na podeželju vlada precejšnje nezaupanje do digitalizacije in uporabe sodobnih tehnologij, je potrebno najti ugledne posameznike na posameznem območju, z njimi odkriti dejanske potrebe ljudi ter z njihovo pomočjo krajanom digitalizacijo in sodobne tehnologije predstaviti kot koristno orodje za reševanje njihovih težav ter doseganje želenih ciljev.

Čeprav pri inovativnosti na področju pametnih vasi najprej pomislimo na digitalizacijo in uporabo sodobnih tehnologij, tudi umetne inteligence, pa dr. Emilija Stojmenova Duh z Laboratorija za elektrotehniko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, pravi, da so vsaj tako pomembni načini kako lokalno prebivalstvo prepričati v njihovo koristnost ter uporabo. Zato »na terenu« sodelujejo s tako imenovanimi lokalnimi heroji.

»Če pridemo iz Ljubljane v določeno območje, nas nihče ne pozna in nam ne zaupa. Zato poiščemo nekoga v lokalnem okolju, ki je ga vsi poznajo in spoštujejo ter on prenaša naše koncepte v tamkajšnje okolje, je most do prebivalcev,« razlaga sogovornica. Lokalni heroj tudi s prebivalci razišče njihove potrebe za katere skušajo najti rešitve in storitve. Pokažejo jim tudi primere dobrih praks v drugih državah.

Celoten članek je na voljo v reviji Eko dežela Pametno podeželje 2019.

(Visited 44 times, 1 visits today)