[ultimatemember form_id="42865"]

V drugem četrtletju 2019 domači BDP višji za 2,5 odstotka

2 septembra, 2019
Andreja Šalamun

Bruto domači proizvod (BDP) je bil v drugem četrtletju letošnjega leta za 2,5 odstotka višji kot v drugem četrtletju lanskega leta, kažejo podatki nacionalnega statističnega urada. BDP z izločenimi sezonskimi in koledarskimi vplivi je bil v drugem četrtletju letošnjega leta za 2,6 odstotka višji kot v drugem četrtletju 2018 in za 0,2 odstotka višji kot v prvem četrtletju 2019.

Na statističnem uradu poudarjajo, da sta se tako izvoz kot tudi uvoz v drugem četrtletju letošnjega leta znova zelo povečala. Izvoz se je tokrat povečal za 9,4 odstotka, kar je bila najvišja rast v zadnjem letu in pol. Uvoz se je povečal še izraziteje, za 12,3 odstotka, in tudi tokratno povečanje uvoza je bilo najvišje v zadnjem letu in pol. Zunanjetrgovinski presežek je bil zaradi različnih gibanj rasti izvoza in uvoza nekoliko nižji; njegov prispevek k rasti BDP je bil negativen, in sicer 1,3 odstotne točke, navajajo statistiki.

Višja tudi zaposlenost

Vseh zaposlenih je bilo v drugem četrtletju letošnjega leta 1.043.907 ali za 26.422 več kot v drugem četrtletju lani. Kot pravijo statistiki, se je največ oseb v tem četrtletju zaposlilo v predelovalnih dejavnostih, v gradbeništvu, prometu in trgovini ter v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih.

Gospodinjstva trošila več, država manj

Kot kažejo podatki, se je domače trošenje v drugem četrtletju letošnjega leta glede na isto obdobje leta 2018 povečalo za 4,2 odstotka. Na statističnem uradu navajajo, da sta k višji rasti domačega trošenja pozitivno prispevali tako končna potrošnja kot bruto investicije. »Končna potrošnja se je povečala za 2,7 odstotka ali za prav toliko kot v prejšnjem četrtletju. Trošenje gospodinjstev se je v okviru končnega trošenja povečalo bolj kot v prejšnjem četrtletju (za 3,4 odstotka), trošenje države pa je bilo opazno nižje kot v preteklih četrtletjih (povečalo se je za odstotek).

 

(Visited 54 times, 1 visits today)