V gozdarstvu in lesni industriji kadrov primanjkuje

10 septembra, 2019
Vesna Bizjak

Težav z vpisom ni na nobeni od poklicnih in študijskih stopenj ali smeri s področja gozdarstva in lesarstva, po zaključku šolanja pa je zaposlitev sorazmerno preprosto dobiti.

V lesarski panogi se kaže zmerno povečanje vpisa v srednješolske izobraževalne programe, gozdarstvo že danes čuti primankljaj kadra, vpis je zadnja leta sicer stabilen, a glede na razpisana mesta in možnosti zaposlitve bi bil lahko večji. Predvsem se išče (in se bo iskalo) gozdarske strokovnjake – tudi v luči trajnostnega razvoja.

Vpis v srednješolske gozdarske izobraževalne programe je zadnja leta stabilen, razpisanih mest je sicer več od prijav, vpis v lesarske programe pa se povečuje. V višješolskih programih vpis tako na splošno kot tudi na teh področjih upada, univezitetna programa gozdarstvo in lesarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani sta v zadnjem študijskem letu brez omejitve vpisa. Vse to kljub temu, da je zaposljivost poklicev teh smeri ugodna. Mizar, tesar in gozdar so ponovno na letošnjem seznamu deficitarnih poklicev, ki jih je objavil Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije. Kot opozarja stroka, predvsem gozdarski panogi že danes primanjkuje strokovnega, inženirskega kadra, napovedujejo pa še povečanje potreb, predvsem po visoko izobraženih.

Celoten članek je objavljen v reviji Eko dežela Gozd in les 2019.

Nazaj na kategorijo gospodarstvo.
(Visited 64 times, 1 visits today)