Ogrevalni sistem mora biti usklajen s stavbo

28 novembra, 2018
/ Andreja Dolgan

Energetsko vedno bolj učinkovite stavbe potrebujejo vedno manj toplote za ogrevanje, za skoraj nič-energijske zgradbe bo v sončnih dnevih pozimi zadostovala le toplota sonca.

Izbira sistema je od primera do primera različna, veliko analiz, ki upoštevajo razmerje med vložkom in izplenom, pa kot najbolj učinkovito izbiro trenutno izpostavlja toplotno črpalko (TČ). Kaj na to pravijo energetski svetovalci?

ogrevanje-gradnja-2

Izbira ogrevalnega sistema je odvisna od tega, kakšna je stavba, za katero ga izbiramo. »Pri sodobnih nizko-energijskih stavbah je zmagovita kombinacija toplotna črpalka in ploskovno, talno ogrevanje,« pravi energetski svetovalec in strokovni vodja podjetja Zenergija Matjaž Valenčič. »Pri skoraj nič-energijskih stavbah (sNES), kjer je raba energije za ogrevanje in prezračevanje zelo majhna, pa še ta energija je iz obnovljivih virov, je verjetno stroškovno učinkovitejša direktna raba dražjega energenta, elektrike, saj sta investicija in ogrevalni sistem občutno cenejša,« pravi Valenčič in dodaja, da je za sNES morda ceneje postaviti sončno elektrarno v samooskrbi in ogrevati prostore električno. »sNES, ki postajajo obvezne, zahtevajo povsem drugačen pristop projektiranja in izvajanja, hkrati pa nudijo enako ali boljše bivanje po nižji ceni,« meni Valenčič.

Nazaj na kategorijo gradnja.
(Visited 30 times, 1 visits today)