Preprečevanje pregrevanja lahkih konstrukcij v poletnem času

11 julija, 2018
/ Samo Kranjec

Na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo so preučevali pregrevanje zlasti lesenih lahkih konstrukcij v poletnem času in razvili model kako ga preprečevati

Čeprav lahko z različnimi izboljšavami in intenzivnim nočnim hlajenjem v veliki meri zmanjšamo pregrevanje lahkih konstrukcij v poletnem času, pa velja, da te niso primerne za vroče podnebne razmere.

Na Katedri za stavbe in konstrukcijske elemente ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo so razvili model za izboljšanje termičnega odziva lahkih gradbenih konstrukcij v času nočnega hlajenja. Čeprav lahke lesene konstrukcije bistveno zmanjšajo vpliv stavbe na okolje, lahko njihova posledična majhna toplotna masa poleti slabo preprečuje pregrevanje.

Izboljšave in nočno hlajenje

Raziskali so več izboljšav (denimo plošče iz gline, toplotna izolacija iz lesne volne, fazno spremenljivi materiali itd.), ter jih primerjali z zmogljivostjo običajne toplotno neizolirane masivne stene. Izdelali so tudi model končnih elementov in dinamično toplotno učinkovitost naprednih lahkih zunanjih sten, ki so jo analizirali na treh različnih evropskih lokacijah: v Helsinkih (Finska), na Dunaju (Avstrija) in v Madridu (Španija).

Določene izboljšave so povzročile nižjo notranjo površinsko temperaturo konstrukcij do 1 °C, odvisno od lokacije. Poleg tega so dokazali, da je za nadaljnje izboljšanje toplotne učinkovitosti potrebno tudi nočno prezračevanje z visoko intenzivnostjo, kar dodatno znižuje notranjo temperaturo površine do kar 8 °C.

Lahke konstrukcije za območja z blažjimi poletnimi temperaturami

Pokazalo se je, da so izboljšane in naravno hlajene lahke konstrukcije bolj primerne za lokacije z blažjimi poletnimi temperaturami (severna, srednja Evropa), ne pa za vroče podnebne razmere (Sredozemlje). Ugotovljeno je bilo, da je potrebno premišljeno upoštevati uporabo lahkih konstrukcij, da bi dosegli ustrezen toplotni odziv zgradb. Vendar pa je v lahkih zgradbah potrebno spodbujati aplikacijo materialov, za katere je značilna visoka toplotna masa, visoka toplotna odpornost in nizek vpliv na okolje.

Nazaj na kategorijo gradnja.
(Visited 29 times, 1 visits today)