10 občin prejelo naziv Branju prijazna občina

9 decembra, 2019

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo Republike Slovenije za kulturo so 3. decembra v Kulturnem domu v Medvodah tretjič podelili nazive Branju prijazna občina.

Naziv, ki je namenjen spodbujanju aktivnostim lokalne skupnosti za izboljšanje bralne pismenosti in kulture, so tokrat prejele občine: Cirkulane, Dobrepolje, Hoče- Slivnica, Mežica, Postojna, Polzela, Ravne na Koroškem in Ruše ter dve mestni občini: Mestna občina Maribor in Mestna občina Velenje.

Skupaj je od leta 2017 nazive Branju prijazna občina prejelo 38 občin.

Več pozornosti občin za lokalne kulturne organizacije

“Občine so pomembni dejavniki pri spodbujanju branja, ki po zadnjih raziskavah med Slovenci ni na zavidljivem mestu. Javni natečaj Branju prijazna občina je nastal z namenom, da občine spodbudi k bolj aktivnemu delovanju v lokalni skupnosti in povezovanju med različnimi organizacijami za izboljšanje bralne pismenosti in bralne kulture. 10 občin, ki so se v letošnjem letu prijavile na natečaj do 30. oktobra 2019, so v svoji vlogi izkazale odnos do knjižnične dejavnosti kot obvezne javne službe in predstavljale vse ostale dejavnosti lokalne skupnosti na področju branja. Hkrati je bil eden izmed pomembnih pogojev za sodelovanje na natečaju financiranje dejavnosti knjižnic, ki so osrednja institucija, ki vpliva na bralne navade in kulturo v družbi,” so povedali na Združenju splošnih knjižnic.

Strokovna komisija je izbrala 10 prijavljenih občin, ki so izpolnili vse pogoje natečaja, prav tako pa izstopajo s svojimi praksami spodbujanja sodelovanja organizacij in vključevanja prebivalcev z namenom, da gojijo branje kot eno svojih temeljnih vrednot.

Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic je o delu strokovne komisije in projektu povedala: ″Naziv Branju prijazna občina ima po tretjem letu izvedbe konkretne rezultate, namreč ugotavljamo, da občine, ki so pridobile naziv, namenjajo več pozornosti in finančnih sredstev lokalnim kulturnim organizacijam, med katerimi je v povezavi z branjem, najbolj vidna knjižnica. To je velik dosežek na poti do cilja, ki smo si ga zastavili,, namreč da vse lokalne skupnosti v Sloveniji postanejo branju prijazne. Veseli smo, da projekt nadaljujemo, saj menimo, da so lokalne skupnosti tiste, ki najbolj vplivajo na vsakodnevno življenje prebivalcev, branje pa dokazano izboljšuje socialne in ekonomske vidike posameznika in družbe.″

 

Vir: Združenje splošnih knjižnic

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 79 times, 1 visits today)