Anketa Eko dežela: Občani izbrali najboljše občine

7 decembra, 2017
Občina Velenje se je uvrstila na 2. mesto med mestnimi občinami (foto: A. Kavčnik)

Po celoletni anketi smo dobili rezultate – v katerih občinah so ljudje najbolj zadovoljni z 12 različnimi področji življenja. Med mestnimi občinami je najboljše ocene dobila Mestna občina Koper, med večjimi občina Brežice in med manjšimi občina Podčetrtek.

tri naslovke_web2V posebni reviji Eko dežela Občine smo objavili vseh 12 lestvic za vse tri kategorije občin po velikosti, skupne zmagovalke, komentarje županov in izjave občanov. Za naročilo revije pišite na narocnine@ekodezela.si.

Koper (foto: arhiv Mestne občine Koper)
Koper (foto: arhiv Mestne občine Koper)

Zmagovalka med mestnimi občinami: Mestna občina Koper

Mestno občino Koper so občani najvišje ocenili na kar sedmih od dvanajstih kategorijah, tudi pri ostalih pa se je uvrstila med prve tri. Najvišjo oceno so ji občani dodelili za področje športnih aktivnosti, najnižjo pa za skrb za mlade družine in stanovanjsko politiko.

Na drugo mesto se je uvrstila Mestna občina Velenje. „Velenje je mesto priložnosti. Je mesto z mladostno energijo. Moderna arhitektura, bogata kulturna dediščina, številne prireditve in možnosti za preživljanje prostega časa privabljajo vse več obiskovalcev,“ so ob uvrstitvi na 2. mesto povedali na Mestni občini Velenje, ki skuša s številnimi projekti skuša zagotavljati čim boljše pogoje za življenje, delo in rekreacijo. Najvišje so jo občani ocenili za področje skrbi za mladostnike in mlade družine.

Tretje mesto je pripadlo Mestni občini Ljubljana. Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, je letošnje tretje mesto komentiral s čestitko: »Čestitam Kopru in Velenju, ki sta se letos uvrstila na prvi mesti. Vsaka nagrada je pomembna in šteje.« Najvišje ocene so Ljubljančani občini namenili za področja turistične ponudbe, varnosti in komunalnih storitev.

Brežice (foto: arhiv Občine Brežice)
Brežice (foto: arhiv Občine Brežice)

Zmagovalka med večjimi občinami: občina Brežice

V občini Brežice bogastvo naravne in kulturne dediščine plemeniti razvoj turizma, ob tem pa na občini vsako leto namenjajo sredstva tudi za neposredne ukrepe spodbud na področju podjetništva in kmetijstva. „Menim, da so dobre ocene občanov priznanje za moje več kot desetletno delo župana in delo občinske uprave, saj se skupaj trudimo za to, da je vodenje občine jasno in pregledno ter usmerjeno k občanom, pri čemer je zelo pomembna dobra medsebojna komunikacija. Upravo in dejavnosti nenehno razvijamo in se skušamo prilagoditi trendom razvoja in spremenjenim potrebam občank in občanov,“ pravi župan Ivo Molan.

Na drugem mestu je občina Slovenska Bistrica. Po besedah župana občine Ivana Žagarja občani tudi po nekaterih drugih podatkih prepoznavajo kakovostno raven bivanja. O tem govori tudi dejstvo, da je v zadnjem času opazno pozitivno priseljevanje. »Razlogi za to so v kombinaciji vseh aktivnosti, ki potekajo pri nas. Kljub težavam je čutiti gospodarski razvoj, čigar nosilec je Impol, poleg njega pa so številna manjša podjetja, ki se nanj bodisi navezujejo ali pa opravljajo neodvisno dejavnost. Obenem se precej dogaja tudi v javnem sektorju – v športu, kulturi … In temu skušamo slediti tudi na občini. Prek naložb, različne infrastrukture, ne le komunalne in cestne, temveč tudi družbene – z gradnjo vrtcev, šolskega prostora, športne infrastrukture in tudi v kulturi,« razlaga Žagar.

Občina Kamnik se je po skupni povprečni oceni uvrstila na 3. mesto med večjimi občinami.

Podčetrtek (foto: TIC Podčetrtek)
Podčetrtek (foto: TIC Podčetrtek)

Zmagovalka med manjšimi občinami: občina Podčetrtek

Po besedah župana Petra Misje je občina Podčetrtek v zadnjih letih prejela izjemno veliko priznanj: »Vsako nam zelo laska in dokazuje, da smo na dobri poti.« Letos so kot drugi v Sloveniji dobili zlato priznanje Slovenske turistične organizacije in Konzorcija Slovenia Green v okviru programa Slovenia Green Destinations, uvrstili so se tudi med sto najbolj trajnostnih destinacij na svetu. V naši anketi so najvišjo možno povprečno oceno prejeli kar za osem področij! „Smo zelo dejavni na vseh naštetih področjih,“ dodaja župan.

„Veseli smo, da so cilji, načrti in projekti, s katerimi občina skuša zagotoviti boljše življenje, anketiranci pozitivno ocenili ter se jim ob tej priložnosti zahvaljujemo za izkazano zaupanje,“ pove Franc Čebulj, župan drugouvrščene občine Cerklje na Gorenjskem. Uvrstitev na zmagovalno lestvico Eko dežela je po njegovih besedah hkrati priznanje, da z uresničevanjem razvojno naravnanih projektov, uresničujejo skrb za okolje, ohranjaje čiste vode, ravnanja z odpadki in odpadnimi vodami na eni strani, na drugi strani pa z izgradnjo športnih in kulturnih objektov, otroških igrišč, podporo mladinskim centrom omogočajo aktivno in varno preživljanja prostega časa otrok, mladih in družin.

Župan Jožef Škalič 3. mesto občine Kuzma na skupni lestvici šteje kot uspeh in je tudi hvaležen za razumevanje občanov, da gredo v korak s časom in v skladu s potrebami in zahtevami, ki jih občina, župan in tudi občani skupaj prepoznavajo. »Lahko bi naredili več, če bi imeli na voljo več finančnih sredstev, saj je želja veliko, denarja pa malo,« razlaga Škalič.

Kaj pravijo občani?

> Milka J., Koper: „Zelo urejeno obalno mesto, veliko turistov pritegne, čez poletje organizirano veliko zanimivih dejavnosti za vse starosti. V zadnjih letih zgrajeno veliko stvari – stadion, nakupovalno središče, fontana, veliko krožnih križišč, nova šola, urejena promenada ob morju za prijetne večerne sprehode z družino…“

> Primož. J., Brežice: „Jaz sem zelo zadovoljen z življenjem v Brežicah. Res pa je, da sem bil letos dva meseca v Afriki in imam nizke standarde. Vse je super: trgovin je polno, s podnebjem sem zadovoljen, edino z zaslužkom pa ne najbolj. Zaslužek je slabši kot v npr. v Trebnjem ali Novem mestu, zato hodijo občani drugam v službo. Pa javni prevoz – po vaseh je katastrofa, ampak jaz ga ne rabim. Novo jezero, ki ga imamo – brežiško, tu se veliko pripravlja za vodne športe, tudi ribolov, to je za pohvale.“

> Vesna K., Podčetrtek: „Pri nas se zelo razvija kraj, sploh zaradi našega župana, ki je vsestranski, smo zadovoljni.“


tri naslovke_2

12 področij, po katerih smo povpraševali

1. Kako zadovoljni ste s turistično ponudbo v vaši občini?
2. Kako je poskrbljeno za športne aktivnosti?
3. Kako ocenjujete urejenost kolesarskih in sprehajalnih poti?
4. Kako je poskrbljeno za mladostnike – lahko zapolnijo svoj prosti čas, imajo možnosti za varne aktivnosti, imajo prostor za druženje?
5. Kako je poskrbljeno za mlade družine? Kakšne možnosti imajo v stanovanjski politiki?
6. Kako je poskrbljeno za kakovost življenja starejših občanov?
7. Kako ocenjujete možnosti za zaposlitev v vaši občini?
8. V kolikšni meri občina skrbi za okolje?
9. Kako zadovoljni ste s kakovostjo zraka?
10. Kako varno se počutite v vaši občini?
11. Kako zadovoljni ste s cestno infrastrukturo?
12. Kako zadovoljni ste s komunalnimi storitvami?

Za vseh 12 lestvic, za komentarje županov in občin ter predvsem za – ‘glas’ občanov – naročite svoj izvod revije Eko dežela Občine na narocnine@ekodezela.si!

 

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 109 times, 1 visits today)