Anketa Eko dežela Občine: Peš in s kolesom!

10 januarja, 2018
Foto: Tomo Jeseničnik, STO

Kako zelena in hkrati prijazna do občanov je občina, se kaže tudi v tem, kako je poskrbljeno za pešce in kolesarje – tako na ravni omogočanja varnih dnevnih poti kot tudi za sprostitev.

Slovenija je z več kot 10.000 km označenih in urejenih pohodnih poti raj za pohodništvo. Kako pa so poti za sprehajalce urejene na lokalni ravni? Občane smo povprašali, kako ocenjujejo urejenost kolesarskih in sprehajalnih poti. Občine z najvišjimi ocenami so vsaka v svoji kategoriji: Mestna občina Koper, občina Rogaška Slatina in občina Podčetrtek.

Koprske promenade in kolesarske trase

Mestna občina Koper vidi perspektivo v razvoju kolesarske infrastrukture, ki jo z leti pospešeno razvija in dopolnjuje, ne samo v urbanem okolju, ampak tudi v zaledju, kjer je mogoče. »Med večje projekte sodi obuditev trase nekdanje Parenzane, ki povezuje Italijo, Slovenijo in Hrvaško ter vse tri obalne občine in je tudi dopolnitev koprske turistične ponudbe,« povedo na MOK, ki je skupaj z občino Izola letos dosegla dokončno zaprtje Obalne ceste. »Praktično čez noč je postala priljubljena kolesarka točka,« poudarijo. Poleg tega želi občina spodbuditi uporabo koles kot bolj trajnostne oblike prevoza, v načrtu je tudi več naložb v manjkajočo kolesarko infrastrukturo, s katero želijo dopolniti mrežo kolesarskih povezav po mestu, pa tudi povezav med mestom in zaledjem, po vzoru uspešno realiziranega projekta Koper-Vanganel.

shutterstock_329016173_web

Veliko pa se je po besedah Občine vlagalo tudi v sprehajalne poti, še posebej v mestu, kjer je več kot tri četrtine cestne infrastrukture namenjene pešcem, in sicer v obliki promenad. »Tudi pri realizaciji drugih pešpoti, na primer ob Badaševici, Obalni cesti in drugje, smo zasledovali cilj zagotavljanja kakovostne in varne rabe javnih površin za pešce. Posebno pozornost smo namenili tudi sprehajalnim potem po zaledju in uredili vrsto tematskih poti, ki so vključene v turistično ponudbo mesta,« še povedo na MO Koper.

Kaj pravijo občani?

>> Jelka L., Koper: »Pohvale za kolesarsko pot ob morju, ki je bila še lani zelo nevarna (Koper–Izola), zdaj pa se ureja tudi kopališče na tej poti. Veliko celoletnih prireditev za mlade, malo manj mlade in starejše občane. Mesto je zelo čisto in ima veliko zelenic in urejenih sprehajalnih pa tudi kolesarskih poti. Koper je zakon!«

V Rogaški Slatini bodo drugo leto urejenost kolesarskih stez in sprehajalnih poti še povečali

»Menim, da je dobra ocena plod našega dolgoletnega doslednega izvajanja prioritetnih razvojnih projektov, saj, kar načrtujemo, tudi izvedemo. Leta 2015 smo predali svojemu namenu 10-kilometrski odsek kolesarske steze med Rogaško Slatino in Podčetrtkom. Dejstvo je, da imamo kolesarsko omrežje v občini v celoti zgrajeno, na nekaterih manj obremenjenih odsekih lokalnih cest, predvsem na hribovitem področju naše občine pa se bo kolesarski promet odvijal po teh lokalnih cestah in javnih poteh,« pove župan Rogaške Slatine, mag. Branko Kidrič. Nivo urejenosti in dostopnosti kolesarskih stez in sprehajalnih poti nameravajo v prihodnjem letu še nadgraditi – z izdajo dveh zloženk. V njih bodo predstavili 6 sprehajalnih poti, 15 kolesarskih stez različnih težavnostih stopenj, 3 tematske poti in 11 planinskih poti.

Kaj pravijo občani?

> Nanika Č., Rogaška Slatina: »Pohvalila bi zelo urejene kolesarske poti, na voljo je veliko različnih športov za mlade: nogomet, košarka, karate, balinanje, plesne dejavnosti, kolesarjenje …«

Rogaška Slatina (foto: Blaž Lah)
Rogaška Slatina (foto: Blaž Lah)

Podčetrtek vlaga v kolesarske steze

Dobršen del območja Obsotelja in Kozjanskega je mogoče prevoziti s kolesom. Pri tem so kolesarjem v pomoč urejene kolesarske poti, ki so primerne za gorsko in cestno kolesarjenje. Župan Podčetrtka Peter Misja pravi, da so v zadnjih nekaj letih samo za kolesarske steze porabili približno 10 milijonov evrov evropskih sredstev. Skozi te kraje vodijo tudi romarske poti: Emina, Slomškova in Marijina ter zanimiv odsek evropske peš poti E7.

Kaj pravijo občani?

> Petra N., Železniki: »Z življenjem v občini Železniki sem zelo zadovoljna. Tu je še vedno veliko lepe in neokrnjene narave, počutim se varno, okolje je čisto, infrastruktura pa dokaj urejena. Uradnih sprehajalnih in kolesarskih poti v občini ni, a kljub temu je tu pester izbor poti, ki so primerne za sprehod, imamo pa tudi nekaj hribov: Ratitovec, Miklavž, Mohor, Dražgoška gora in drugi.«


Rezultate ankete po vseh 12 kazalnikih za tri kategorije velikosti občin, s skupnimi zmagovalkami, komentarji županov in izjavami občanov smo objavili v posebni izdaji revije Eko dežela – Občine. Če želite izvod, pišite na narocnine@ekodezela.si.

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 70 times, 1 visits today)