Eko dežela Občine: Kako je poskrbljeno za športne aktivnosti?

27 decembra, 2017
Foto: Jaka Zorman

Zdrav duh v zdravem telesu! Glede na rek smo občane v celoletni anketi povprašali, kako so zadovoljni s ponudbo za rekreacijo in gibanje – poleg sprehodov in kolesarjenja. Na to vprašanje so najvišje ocene prejele Mestna občina Koper, med večjimi občina Brežice in med manjšimi občini Podčetrtek in Cerklje na Gorenjskem.

Mestna občina Koper – športno mesto

V koprski občini so, kot povedo, izredno veliko vlagali na področje športa. »Mestna občina Koper uresničuje usmeritev športnega mesta, pri čemer je posebno pozornost posvetila prav primarni športni infrastrukturi. V neposredni bližini mestnega jedra in urbanega dela mesta je z leti razvila Športno rekreacijski center Bonifika, znotraj katerega je zagotovila različne površine in objekte za izvedbo profesionalnih in rekreativnih panog, v okviru centra sta tudi nova atletski in nogometni stadion ter prenovljena Arena Bonifika,« razlagajo na Občini.
Želja župana Borisa Popoviča je bila, kot pove, mladim ponuditi možnost razvoja skozi šport, ne samo v fizičnem smislu, temveč v smislu gojenja in razvoja športnih vrednot, zato se vlaganja v teh letih niso ustavila.

ŠRC Bonifika (Foto: MO Koper)
ŠRC Bonifika (Foto: MO Koper)

Kaj pravijo občani?

>> Andrej M., Koper: »Pohvale za Športni park Bonifika, ukinitev in ureditev obalne ceste med Izolo in Piranom.«
>> Aljoska K., Koper: »Športni mestni center omogoča dejavnost vsem generacijam.«

V Brežicah aktiven vsak tretji

Občina Brežice že celo desetletje načrtno vlaga v športno infrastrukturo. Kot povedo na Občini, so med zaključenimi projekti obnova igrišč na podeželju, gradnja športne dvorane s 1.100 sedeži, preureditev pokritega rokometnega igrišča v pokriti vadbeni center za atlete, urejanje atletskega in nogometnega stadiona, ureditev popoldanskega dostopa za krajane na nove zunanje športne površine pri osnovni šoli v Dobovi … »Velik del finančnih sredstev za nevladne organizacije se namenja za programe športa, ki so v javnem interesu. V zadnjih petih letih je občina sofinancirala 681 programov, 100.000 ur vadbe in 9.000 posameznikom omogočila pogoje za vadbo – kar pomeni, da je bil v preteklih petih letih aktiven vsak tretji občan. Povprečno občina na leto financira več kot 20.000 ur vadbe za okoli 1.800 vadečih v programih redne vadbe – od otrok do starejših,« še dodajo.

Foto: Občina Brežice
Foto: Občina Brežice

Veliko športnih površin v Podčetrtku in Cerkljah na Gorenjskem

»Na posameznega prebivalca imamo daleč največ športnih površin, ki so večinoma na voljo brezplačno. Tudi popoldanski čas je v naši občini mogoče preživeti zelo kakovostno«, pravi župan Podčetrtka Peter Misja.
Občina Cerklje na Gorenjskem namenja precejšen obseg svojih proračunskih sredstev za športno-kulturno infrastrukturo ter sofinanciranje športne in kulturne dejavnosti, vse to pa je namenjeno različnim starostnim skupinam. »Občina je v preteklosti zgradila Kulturni hram, Večnamensko športno dvorano in Nogometni center, v katerih lahko mladi in malo manj mladi aktivno, kakovostno in varno preživljajo svoj prosti čas. Zaradi številnih potreb, še posebno na področju športa, občina v letu 2018 načrtuje razširitev športnih površin s postavitvijo montažne dvorane (‘balona’) z umetno travo, za najmlajše pa je poskrbljeno s postavitvijo osmih otroških igrišč, v prihodnjem letu pa imamo v načrtu postaviti še kakšnega,« pove župan Franc Čebulj.

Foto: Jaka Zorman
Foto: Jaka Zorman

Kaj pravijo občani?

> Ana P., Cerklje na Gorenjskem: »Za športne aktivnosti je kar dobro poskrbljeno; imamo dvorano, tu se igra košarka, odbojka, ženske imamo ‘osteoporozno telovadbo’, imamo pa tudi razne prireditve.«


Rezultate ankete po vseh 12 kazalnikih za tri kategorije velikosti občin, s skupnimi zmagovalkami, komentarji županov in izjavami občanov smo objavili v posebni izdaji revije Eko dežela – Občine. Če želite izvod, pišite na narocnine@ekodezela.si.

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 66 times, 1 visits today)