Na 3. kongresu slovenskih občin o regionalizaciji in pokrajinah

3 oktobra, 2019

V Kongresnem centru Rimske terme v Rimskih Toplicah je 1. in 2. oktobra potekal 3. kongres slovenskih občin. Dogodka, ki ga organizirajo Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije in Inštitut za javne službe, pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Prvi dan srečanja je potekala tudi okrogla miza z delovnim naslovom »Kdaj pokrajine, če sploh?«. Na okrogli mizi je državni sekretar Leon Behin v zvezi z regionalizacijo ponovno poudaril stališče ministra Medveda in Ministrstva za javno upravo, ki podpira regionalizacijo in decentralizacijo države. “Na ministrstvu se namreč zavedamo, da moramo storitve javne uprave pripeljati do ljudi in ne obratno, zato dajemo tudi velik poudarek razvoju občin in upravnih enot.” Izpostavil je, da kopiranje praks iz tujine ne pomeni avtomatično uspeha.

Glede samih pokrajin na ministrstvu pozdravljajo predlog in poskus oblikovanja pokrajin ter prizadevanja za decentralizacijo države, še posebej to, da je pristop priprave predpisa prišel »od spodaj navzgor« s strani stroke in javnosti, saj je za oblikovanje slednjega potrebno široko soglasje.

Drugi dan je bil namenjen predvsem razpravi z naslovom »Javni interes v službi kapitala in obratno?«, kjer so udeleženci med drugim razpravljali tudi o tem, kje so meje med zagotavljanjem in financiranjem javnih storitev v občini.

 

Vir: MJU

Nazaj na kategorijo obcine.
(Visited 287 times, 1 visits today)