[ultimatemember form_id="42865"]

Kakovost pitne vode v občinah: v Križevcih zaznali vonj po kloru

14 januarja, 2020
Vesna Bizjak

Bralka iz naselja Zasadi v Občini Križevci nas je opozorila, da iz njihove pipe teče voda, ki ima močan vonj po kloru. Vprašali smo Občino, kaj se dogaja. 

Pravilnik o pitni vodi veleva, da je potrebna priprava in obdelava vode, s katero se zagotovi njena skldnost in zdravstvena ustreznost.

Z JP Prlekija nam je tehnologinja za področje oskrbe s pitno vodo pojasnila, da so v vodohramu Zasadi uvedli dodatno obdelavo pitne vode s kloriranjem zaradi zagona transportnega cevovoda II Zasadi – Biserjane. “Koncentraacije prostega klora na objektu se gibljejo od 0,10 mg/ do 0,20 mg/l, povprečno 0,15 mg/l. Najvišja dovoljen koncentracija prostga klora po končani pripravi na izstopu iz naprave za dezinfekcijo je 0,30 mg/l, v izrednih razmerah do 0,60 mg/l. Kar pomeni, da kloriramo znotraj omenjenih omejitev, oz. se poslužujemo kloriranja v čim manjših koncentracijah,” pojasnjujejo na JP Prlekija.

Dodajo še, da glede na to, da bralka navaja vonj po kloru, predvidevajo, da do tega prihaja v primeru, kadar se klor veže z nečistočami na internih ceveh posameznega objekta.

Kakovost pitne vode v Sloveniji: najbolj ogroženi manjši vodovodi

(Visited 62 times, 1 visits today)