[ultimatemember form_id="42865"]

GEN-I za projekt »E-mobilnost« na razpisu pridobil 1,2 milijona evrov

9 januarja, 2020
Andrfeja Šalamun

Družba GEN-I je na javnem razpisu DEMO PILOTI II 2018, ki je namenjen podpori raziskovalno-razvojnim in inovacijskim dejavnostim za izvedbo pilotnih/demonstracijskih projektov podjetij, usmerjenih v razvoj in testiranje oziroma demonstracijo novih ali izboljšanih proizvodov, procesov ali storitev v realnem okolju na prednostnem področju Slovenske strategije pametne specializacije »Industrija 4.0«, pridobila 1,2 milijona evrov, so sporočili iz omenjene družbe. Kot so v GEN-I povedali za Eko deželo, znaša celotna vrednost projekta nekaj več kot 3,4 milijona evrov. Preostali znesek za izvedbo projekta bodo zagotovili skupaj s partnerji iz lastnih virov.

Poudarili so, da so se v projektu »E-mobilnost« povezali z visokotehnološkimi podjetji (to so družbe Ocean Orchids, Metron Inštitut, ENERDAT – S, DS meritve, Telemach, Inden in Resalta), ki bodo s svojimi idejami, znanjem in izkušnjami pripravila rešitve za vključevanje vedno večjega števila elektrificiranih vozil in obnovljivih virov energije (OVE) na obstoječe elektro-energetsko omrežje. »Skupek tehnoloških rešitev bo na višji ravni povezan v produkt »E-mobilnost«, ki bo omogočal sočasno polnjenje večjega števila vozil, hkrati pa zniževal preobremenjevanje obstoječega električnega sistema,« so pojasnili v GEN-I.

Polnilna infrastruktura, ki bo podpirala razmah električnih vozil

Prepričani so, da bo projekt »E-mobilnost«, ki je aktualen zaradi zahtev po zmanjševanju negativnih posledic rabe fosilnih goriv, z inovacijami, iznajdljivostjo in uporabo pametne tehnologije omogočil odpravo težav, ki nastajajo ob sočasnem polnjenju električnih vozil. Električna energija, uporabljena za polnjenje vozil, bo pridobljena na okolju prijazen način, v sončnih elektrarnah in kogeneracijah.

Kot pravijo v GEN-i, je cilj projekta izgradnja trajnostne polnilne infrastrukture, ki bo podpirala razmah polnjenja električnih vozil, hkrati pa zniževala preobremenjenost obstoječega električnega omrežja. »Polnilna infrastruktura bo povezana s centrom vodenja, ki bo intervale polnjenja dinamično prilagajal glede na omejitve omrežja, razpoložljivost OVE ter glede na informacije o časovni razpoložljivosti vozila na lokaciji, razporedu polnjenja in potrebi po napolnjenosti baterije v določenem trenutku. Za uporabnika bo razvita aplikacija, ki bo ob priklopu na polnilnico identificirala vozilo in uporabnika, omogočala bo enostavno upravljanje polnjenja vozila in obračun porabljene električne energije z univerzalnim plačilnim sredstvom,« pojasnijo v družbi in dodajo, da bo storitev na voljo tako za zasebne kot za poslovne uporabnike.

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, in sicer v višini 1.269.426,16 evrov.

(Visited 34 times, 1 visits today)