Interpol raziskuje nezakonito trgovino s plastičnimi odpadki

30 avgusta, 2020

V zadnjih dveh letih se je znatno povečalo nezakonito trgovanje s pošiljkami odpadkov, ki so bile večinoma preusmerjene v jugovzhodno Azijo, prek več tranzitnih držav za prikrivanje izvora pošiljke odpadkov, pravi zadnje poročilo Interpola. Ugotovljeno je bilo tudi povečanje nezakonitih odlagališč odpadkov in požarov na odlagališčih v Evropi in Aziji. Znatno se je povečala tudi uporaba ponarejenih dokumentov in goljufivih registracij odpadkov.

Odkrite so bile tudi povezave med kriminalnimi združbami in zakonitimi podjetji za ravnanje z onesnaževanjem, le ta se uporabljajo kot kritje za nezakonito poslovanje. Kriminalci se za izvajanje svojih globalnih operacij pogosto zatekajo v finančni kriminal in ponarejajo dokumente. Poznan je primer, ko je bil župan majhnega francoskega mesta umorjen, ker je poskušal preprečiti nezakonito odmetavanje odpadkov na njegovem območju.

Kitajska in Malezija že ukrepali

Od leta 2018 so zaznali porast plastičnih odpadkov, poslanih v Malezijo, večinoma iz Evrope in Severne Amerike, ker je Kitajska zaprla vrata za odpadke, da bi zaščitila svoje okolje pred onesnaževanjem s plastiko. Lani maja so malezijske oblasti začele postopek vračanja skoraj 4000 ton plastičnih odpadkov v 13 držav, kar je znak odločnosti države, da se bo lotila nezakonite trgovine s plastičnimi odpadki.

V prihodnosti nujna omejitev kriminala z odpadki

Globalno onesnaževanje s plastiko je danes ena najbolj razširjenih okoljskih groženj za planet, njegova pravilna ureditev in upravljanje pa sta ključnega pomena za globalno okoljsko varnost. Zato bo v prihodnje nujno potrebo prepoznavanje in ocena, kako kriminalci izkoriščajo nove in že obstoječe ranljivosti trga. Potrebna bo okrepitev ukrepov kazenskega pregona tako na izvozni kot na uvozni ravni.

Vir: Interpol

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 68 times, 1 visits today)