Minister Zajc: Leto 2019 glede nesreč zelo intenzivno

16 januarja, 2020
Andreja Šalamun
Foto; MOP

Preteklo leto je bilo glede nesreč zelo intenzivno, je na podelitvi zahvale za izjemno požrtvovalnost za varovanje okolja Andreju Gorupu, pilotu družbe Piloti Koper, poudaril minister za okolje in prostor Simon Zajc. Poleg požarov, v katerih so goreli različni odpadki, so se zgodile še tri okoljsko zelo nevarne nesreče, pri katerih, kot je dejal Zajc, na srečo ni prišlo do obsežne okoljske škode. Eno od njih je preprečil tudi Andrej Gorup, ki mu je uspelo aprila lani splezati na krov tankerja, polnega goriva, za katerega je grozilo, da bo v koprskem pristanišču nasedel. Obrnil ga je še v pravem trenutku.

Gorupu je minister devet mesecev po omenjenem dogodku, v katerem bi lahko prišlo do zelo obsežne okoljske nesreče, podelil zahvalo za izjemno požrtvovalnost za varovanje okolja, Gorup pa je povedal, da je počaščen, da je »sploh kdo videl, kaj bi se lahko zgodilo tisti dan«.

Razlitje kerozina

Poleti je železniška nesreča v Dolu pri Hrastovljah, v kateri se je iztiril vlak, poln kerozina, ogrozila vodni vir Rižana. Kot je dejal minister Zajc, po obilnem deževju kerozina niso zaznali nikjer, kar naj bi kazalo, da je šel v drugo smer in ne proti vodnemu viru, ali pa je ostal nekje ujet. »Ves čas smo se bali za vodni vir, ki se uporablja za obalni vodovod, zdaj kaže, da kerozin do tja ne more priti,« je dejal minister. Dodal je, da naj bi še ta teden delovna skupina ministrstva, ki se ukvarja s tem področjem, uradno potrdila to trditev in določila, na kakšen način in kateri ukrepi se bodo še izvajali.

Požar v Podskrajniku

Minister je izpostavil tudi požar v podjetju Fragmat v Podskrajniku, ki je bil po njegovi oceni primer dobrega in usklajenega ukrepanja. Prav to naj bi po mnenju ministra preprečilo, da ni prišlo do onesnaženja pomembnega vodnega vira – zajetja Malni, od koder se napajajo prebivalci pivške in postojnske občine.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 36 times, 1 visits today)