Za ogljično nevtralnost bo potrebno široko politično in družbeno soglasje

17 januarja, 2020
Andreja Šalamun

Na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) napovedujejo, da naj bi še letos dobili zakon o varstvu okolja, pripravili pa naj bi tudi prvi Zakon o podnebni politiki, v katerem bodo uzakonili ukrepe, s katerimi naj bi Slovenija do leta 2050 dosegla ogljično nevtralnost. Zakon je bil že posredovan v javno obravnavo.

Na okoljskem ministrstvu so si ob nastopu mandata Simona Zajca zadali tri cilje: samooskrba na področju odpadkov, dostopnost in varnost čiste pitne vode ter naslavljanje nevarnosti podnebnih sprememb.

Kot poudarjajo na MOP, bomo za dosego ogljične nevtralnosti potrebovali široko politično in družbeno soglasje. »Prvi preizkus politične volje bo ob potrjevanju podnebnega zakona v parlamentu. Takrat se bo jasno pokazalo, kdo v Sloveniji zares misli zeleno in kdo se želi v zeleno zgolj obarvati,« opozarjajo na MOP. Ukrepe napovedujejo na vseh področjih za izboljšanje porabe energije, v ospredje pa bodo postavili ukrepe za razvoj trajnostnih oblik transporta. Želijo namreč doseči, da se ljudje ne bi več odločali za nakup lastnega avtomobila, ampak v veliko večji meri uporabljali druge oblike transporta, ki da bodo veliko bolj optimalne.

Embalažnino naj bi plačevali za vso embalažo

V zakonu o varstvu okolja oziroma njegovih podzakonskih aktih naj bi med drugim ukinili mejo 15 ton za plačevanje embalažnine, kar naj bi po mnenju ministra Simona Zajca zagotovilo, da bodo družbe za ravnanje z odpadki odpeljale vso embalažo.

S pomočjo interventnega zakona so tako (na račun davkoplačevalcev) odstranili več kot 12.000 ton odpadne embalaže in počistili večino odpadkov iz leta 2018. Zakon so znova aktivirali pred koncem lanskega leta, ker se na določenih lokacijah embalaža in sveče spet kopičijo. Tokrat naj bi po tem zakonu odpeljali 7.370 ton komunalne embalaže, za kar naj bi država namenila nekaj manj kot 850.000 evrov brez davka.

»Jasno je, da smo preveč odvisni od tujine, zato moramo za učinkovit sistem samooskrbe razmisliti tudi o termični obdelavi. S petimi slovenskimi občinami je MOP lani novembra začel pogovore za postavitev novega objekta za termično obdelavo odpadkov,« je povedal minister Zajc in poudaril, da se mora lokalna skupnost s tem strinjati, da je treba uporabiti najboljše tehnologije in upoštevati najsodobnejše okoljske standarde.

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 34 times, 1 visits today)